Népek tavasza.
Borkóstoló Katona Csabával

Március idusán borforradalmi hevülettel kóstoljuk át magunkat a vén Európán Katona Csaba vezényletével.

Jegyvásárlás
Klubtagoknak kedvezménnyel!
AZ EST HÁZIGAZDÁJA ÉS
VENDÉG ELŐADÓJA
KATONA CSABA
Az MTA stand-up doktora
URECZKY BALÁZS
Az Instant Nights alapítója
kép

AZ EST TELJES TÉTELSORA
A vacsora menüsora az italok alatt olvasható

Masottina, Contradagranda Prosecco Superiore Brut

Masottina Cgranda Brut 2

OLASZORSZÁG | Minden ízében gyümölcsös és virágos ez a kifinomult ital. Fogyasztása életünk boldog pillanataiban a legmegfelelőbb, amikor a poharakat azért töltjük tele, hogy ünnepeljünk és örüljünk. Habjának pezsgése gyorsabban múlik, mint sok más ital esetében, de így válik tökéletessé az élvezete. Színe szalmasárga némi zöldes árnyalattal, illata pedig kifinomult és elegáns, magában hordozva az érett alma, a grapefruit, a szilva, a barack és narancsvirágok illatát. Azonnali élvezett ad, nem tartogat semmit a holnapnak.

Bolfan, Rajnai rizling - 2012

525

HORVÁTORSZÁG | Aranysárga színű bor, hangsúlyos őszibarackos és gyógynövényes jegyekkel. Ízében a frissesség, a ropogósság és az ásványosság dominál, szépen hangsúlyozva a terroir sajátosságát.

Charles Frey, Pinot Gris Grand Cru Frankstein - 2017

615

FRANCIAORSZÁG | Az elzászi borok egyik fő jellemzője a gyönyörű ásványosság. Ez alól nem kivétel ez a fél-száraz Pinot Gris sem, amely kifejező jegyeivel, az érett gyümölcsökkel, édes mandulával és fűszerekkel kombinálva kíválóan mutatja be a pincészet alapvetéseit.

Pratsch Grüner Veltliner Rotenpüllen - 2020

Stefan Pratsch Gruener Veltliner Ried Rotenpuellen

AUSZTRIA | 100% Zöldveltelini a Rotenpüllen dűlőről. A helyszín különlegessége, hogy a dűlő teljes hosszában egy vasban és foszforban gazdag vörös talajréteg fut végig, intenzív őszibarack, birsalma és vörös grapefruit illatát adva a bornak .

Pastor, Bikavér Reserve - 2017

455

MAGYARORSZÁG | Egy bor, ami tökéletesen bemutatja Portugália legdélibb borvidékének, Algarvének a jellemzőit. Mélyvörös szín, gazdag illat, fekete gyümölcsös, lekváros, csokoládés és mazsolás ízjegyek, amelyek selymes struktúrával és kiegyensúlyozott utóízzel köszönnek el.

Château Castagnac, AOC Fronsac - 2017

647

FRANCIAORSZÁG | A Château Castagnac Fronsacban a Bordeaux-i borvidéken található kis-, családi pincészet. A környezetért és a biológiai sokszínűségért azzal is tesznek, hogy a tulajdonukban lévő 38 hektár 30%-át tudatosan meghagyják rétnek, legelőnek és erdőnek.

Tre Pini, Primitivo Reserva - 2019

Primitivo Riserva

OLASZORSZÁG | Ez a tiszta Primitivo Reserva 24 hónapig kétszer használt amerikai tölgyfa hordóban, 6 hónapig pedig palackban érlelődött. Telt és tartós, összetett ízvilágát hosszú ásványos lecsengés búcsúztatja.

4. Carpinus 6 puttonyos Aszú - 2016

Tokaji Aszu6puttonyos

MAGYARORSZÁG | Pompás illattal ömlik ki a pohárból, ahol a baracklekvár, a narancs és az érett trópusi gyümölcsök kéz a kézben járnak. Íze krémes, édes és friss, intenzív gyümölcsös, érett trópusi jegyekkel és pompás ásványi lecsengéssel.

Instant Nights presents

Március idusát követő borkóstolónkat a Fill The Winebox közösségi borpiac és borbárral közösen álmodtuk meg, borforradalmi terveket szövögetve. Az 1848-49-es európai liberális forradalmak mentén egy olyan polgári estére készülünk, amelyen Katona Csaba történész vezetésével végigkóstoljuk a kontinenst.

Dőlj hátra, és élvezd az MTA standup doktorának ’48-as sztorijait, miközben Horvátországtól Franciaországig, a magyar lankáktól az elzászi dűlőkig nyílnak – no nem a kerti virágok – hanem a palackok. Izgalmas tételekre, és (bordalok helyett) hamisítatlan közép-európai bortörténetekre számíthattok ezen az estét, ahol a 8 tétel mellé Ferenc József hurkájával kínálunk borkorcsolyát a Ferenc téren.

#TAPASTÁL

  • Préselt Mangalica Csülök pástétom friss torma
  • Grill spárga saláta
  • Ferenc József hurka almaszósszal
  • Kacsamáj Pástétom mangóval
  • Kecskesajt bon-bon pirult mák
  • Foccacia
  • Foszlós vajas kalácska

#BORSOR

Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut Millesimato

Teljes mértékben glera szőlőből készült ital Valdobbiadene lankái mellől. Nevében a millesimato azt jelenti, hogy a felhasznált szőlők a legjobb minőségűek és ezt érezni is lehet minden kortyban. Friss és üde, ugyanakkor rendkívül elegáns is egyben. Szépen csillogó, szalmára emlékeztető sárgás színe és finom, kitartó pezsgése teszi igazán egyedivé ezt a proseccót. Illatában a jázmin és a rózsa, ízében az érett alma, banán és az ananász aromáit fedezhetjük fel. A termőtalajnak köszönhetően minerális ízei markánsabban jelennek meg mint gondolnánk.

Bolfan, Rajnai rizling – 2012

Aranysárga színű bor, hangsúlyos őszibarackos és gyógynövényes jegyekkel. Ízében a frissesség, a ropogósság és az ásványosság dominál, szépen hangsúlyozva a terroir sajátosságát. A pincészet Horvátország nyugati részén, Zágrábtól északra, 200-300 méteres magasságon található. Filozófiájuk alapvetése a terroir hangsúlyozása és a minél természetesebb borkészítés.

Charles Frey, Pinot Gris Grand Cru Frankstein – 2017

A Frey család a 18. században költözött át Elzászba Svájcból és valamennyi szőlőt már a kezdetektől műveltek. Elsők között kezdték el a biodinamikus termelésre való áttérést 1997-ben, amikor még a többi gazda inkább rosszallóan nézett rájuk ezért.  Az itteni gránit talajnak köszönhetően a borok egyik fő jellemzője a gyönyörű ásványosság. Ez alól nem kivétel ez  a fél-száraz Pinot Gris sem, amely kifejező jegyeivel, az érett gyümölcsökkel, édes mandulával és fűszerekkel kombinálva kíválóan mutatja be a pincészet alapvetéseit.

Pratsch Grüner Veltliner Rotenpüllen  2020

100% Zöld veltelini a Rotenpüllen dűlőről. A helyszín különlegessége, hogy a dűlő teljes hosszában egy vasban és foszforban gazdag vörös talajréteg fut végig, intenzív őszibarack, birsalma és vörös grapefruit illatát adva a bornak a szokásos Grüner Veltliner aromák mellett, mint például az alma és a fehérbors természetesen. A bor viszonylag könnyű, ugyanakkor hosszú lecsengésű. A gyümölcsössége sok rétegű és komplex. Nyárra különösen ajánlott, amikor kint meleg van, és egy enyhén lehűtött fehérbort szeretne élvezni.

Pastor, Bikavér Reserve – 2017

A szekszárdi Juhász Tibor garázs borászatként definiálja a 3 hektáron működő pincészetét, amelyet Ausztráliai és Dél-Amerikai tapasztalatai alapján hozott létre. A cél mindig a fajta, a terroir és az évjárat közötti kényes egyensúly megtalálása. A Bikavér Reserve egy spontán erjesztésű Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kadarka, Kékfrankos cuvée, amely 18 hónapot érlelődött hordóban.

Château Castagnac, AOC Fronsac – 2017

A Château Castagnac Fronsacban a Bordeaux-i borvidéken található kis-, családi pincészet. A környezetért és a biológiai sokszínűségért azzal is tesznek, hogy a tulajdonukban lévő 38 hektár 30%-át tudatosan meghagyják rétnek, legelőnek és erdőnek… A bor 100% Merlot, amelynek erjesztése során csak természetes élesztő dolgozott a fermentációban, alacsony kénhasználat mellett. Ezt követően 12 hónapot érlelték tölgyfa hordóban

Tre Pini, Primitivo Reserva – 2019

Pugliában, Baritól 25 km-re 30 hektárnyi szőlő, olajfaliget és erdő között bújik meg a Tr Pini pincészet, amely a teljes termelését a természet mély tiszteletével, 100%-ig biogazdálkodással végzi. Ez a tiszta Primitivo Reserva 24 hónapig kétszer használt amerikai tölgyfa hordóban, 6 hónapig pedig palackban érlelődött. Mély rubinvörös színű bor, illatában mirtusz, édesgyökér, fekete cseresznye és édes fűszeres jegyekkel. Szájban dús, bársonyos, mérsékelten tanninos. Telt és tartós, összetett ízvilágát hosszú ásványos lecsengés búcsúztatja.

Carpinus 6 puttonyos Aszú 2016

A Carpinus Borászat célja, hogy példát mutasson, miszerint a tokaji borvidéken is lehetséges magas, kompromisszumok nélküli szakmai munkával és családi összefogással világszínvonalú borokat készíteni úgy, hogy be tudják mutatni Tokaj-hegyalja változatos termőhelyi adottságait és szőlőfajtáit.

Pompás illattal ömlik ki a pohárból, ahol a baracklekvár, a narancs és az érett trópusi gyümölcsök kéz a kézben járnak. Íze krémes, édes és friss,  intenzív gyümölcsös, érett trópusi jegyekkel és pompás ásványi lecsengéssel. A Carpinus csúcsborát 220 literes magyar tölgyfahordókban erjesztik és 24 hónapig tárolják.

Ott találkozunk

2022.
március 23.
19:00
Dsc 0005
Fill The Winebox
borbár
1094 Budapest, Ferenc tér 1.
JEGYET VÁSÁROLOK
19800 ft
Jegyvásárlás
Klubtagoknak kedvezménnyel!

Korábbi események

Bubbly Edition

Instant Nights
- Millennium
kávéház és étterem

Borkabaré

Instant Nights
- Fill The Winebox
borbár

Május elseje. Sztori- & borest Katona Csabával

Instant Nights
- Fill The Winebox
borbár

Portugál borkóstoló Katona Csabával

Instant Nights
- Fill The Winebox
borbár

Haraszthy borkaland & vacsoraest

Instant Nights
- Book Kitchen
Budapest

Ohne sangría spanyol vacsoraest

Instant Nights
- Boook Kitchen
Budapest