Május elseje.
Sztori- és borest Katona Csabával

A munkásosztály kedvencei helyett kedvenc munkásaink sztorijait helyezzük a középpontba. A brigádvezető: Katona Csaba.

Jegyvásárlás
Klubtagoknak kedvezménnyel!
AZ EST HÁZIGAZDÁJA ÉS
VENDÉG ELŐADÓJA
KATONA CSABA
Az MTA stand-up doktora
URECZKY BALÁZS
Az Instant Nights alapítója
kép

AZ EST TELJES TÉTELSORA
A vacsora menüsora az italok alatt olvasható

Kisfröccs

Spritzer

SORONKÍVÜL | A munkásosztály kedvenc nyári frissítője volt már a XX. század elején is, amit soha nem hagytak ki a meleg nyári estéken hazafelé tartva a 10-12 órás munkanapok után. Az érkező vendégeinket egy friss, élénk savakkal és nagyszerű mineralitással rendelkező fehér vagy egy gyümölcsösebb rozé kisfröccsel köszöntjük.

Frey Cremant Brut Nature

619

A Frey család a 18. században költözött át Elzászba (Dambach-la-Ville) Svájcból. Elsők között kezdték el a biodinamikus termelésre való áttérést 1997-ben, amikor még a többi gazda inkább rosszallóan nézett rájuk ezért. Az gránit talajnak köszönhetően a borok egyik fő jellemzője a gyönyörű ásványosság.

Péter pince Kabar 2018

400

Tokaj-Hegyalja kiváló adottságú dűlőin, 5 hektáron gazdálkodik a Péter Pince. Tartalmas, kraftos, széles bor a Bige dűlőből, mely igazi élmény a stílus szerelmeseinek! Hozza a pincészetre jellemző nagyfokú tisztaságot és csiszoltságot, ami a fajtára jellemző fűszeresebb karakterrel párosulva nagy borélmény!

Nora de neve 2017

307

100% albarino szőlőből készült bor 600 méteres tengerszint feletti magasságból, gránitos talajról, amit 225 és 600 literes, francia tölgyfa hordókban érlelnek hat hónapig. Színe ragyogó aranysárga, illata tele van gyümölcsös és virágos aromákkal. Íze telt és friss, a gyümölcsök mellett a hordós érlelés ad neki extra élvezetet.

Recas Selene 2018

Recas Selene Fl T 771x700

Nevét a görög mitológia Hold istennőjéről, Selene-ről kapta. A névhez méltóan, a palack egy forró nap szenvedélyes éjszakáját idéző bort rejt. A birtok legjobb dűlőiről válogatott szőlőt éjszaka szüretelik, hogy megóvják a forróság káros hatásától és megőrizzék a természetes aromákat. Erdély különleges szőlőfajtája a fekete leányka, melyből a bor készült. Szellőztetés után fekete bogyós gyümölcsöket, szilvalekvárt és keleti fűszereket idéz, ami ízvilágában is dominál.

Tre Pini - Piscina della Monache Primitivo 2018

38

Pugliában, Baritól 25 km-re egy olajfaliget és egy erdő között bújik meg a Tre Pini pincészet, amely a teljes termelését a természet mély tiszteletével, 100%-ig biogazdálkodással végzi. Mély rubinvörös szín, pazar illat, balzsamos jegyek és finom, a fahordós érlelésből származó struktúra gazdagítja ezt a tételt. 12 hónapos hordós érlelés után még 6 hónapot töltött palackban mielőtt elhagyta a pincét.

Hess Allomi Cabernet Sauvignon 2019

Bottle Shot Nv Hess Collection Allomi Cabernet Sauvignon

Az Allomi birtok szőlőültetvénye az északkeleti Napa-völgy enyhén kanyargó dombjai között található. A 210 hektáros szőlőültetvény 35 egyedi termesztőblokkra összpontosul, hat különböző Cabernet klónnal, amelyek sokszínűséget és összetettséget adnak ennek a bornak.

J. P. Ramos, Vinha de São Lázaro red 2017

624

A Joao Portugal Ramos pincészet Portugália egyik leghíresebb termelője, amely több borvidéken is képviselteti magát. A Vinha de São Lázaro egy dűlőszelektált Touriga Nacional, Alentejo régióból. Kézi válogatás után hagyományos módon lábbal taposták a szőlőt, amit 12 nap héjon érlelés követett. Az erjesztés acéltartályban történt, amit 12 hónapos új francia hordós érlelés követett. Érett gyümölcs illat, növényi beütéssel és szarvasgombával. Gazdag, lendületes, gyümölcsös korty sima tanninokkal és hosszú lecsengéssel.

Cerveza Ambar

Hhjfomahe7dl

SÖRÖNKÍVÜL | A "savas" borok után a Május elsejék elmaradhatatlan szereplője, egy kellemes sör segít megnyugtatni a gyomrunkat.

Instant Nights presents

Mielőtt elindulnátok a Felvonulási térre, esetleg a Városligetbe, csak szólunk: idén Katona Csaba, az MTA történészdoktora (értsd: brigádvezetőnk) a Fill The Winebox közösségi borbárban mélyed el a május elsejék folklórjában. Századfordulós és szocialista sztorik, meglepő borok és hangulatos tapas. Világ proletárjai…!

Nem akarunk mindent mozgalmira venni, mert a május elsejének annyi arca van, mint ahány álneve volt Ságvári Endrének. Az illegalitásban edzett, (mártír)halálát követően kommunista kultuszalakká magasztalt aktivista mellett ezen az estén szó lesz a munka ünnepének geneziséről és abszurditásairól, internacionalista és nacionalista felhangokról, a századforduló békeéveiről és természetesen a kommunista blokk szabad májusairól is. Többek között.

Katona Csaba, az MTA történész- (és alkohol)doktorának értő vezetése mellett az élelmezési- és ellátási feladatokat (ma úgy mondanánk: catering) ezúttal is a Fill the Winebox közösségi borpiac és borbár illetékesei látják el, akik fesztív, egyben merész italsorral, és a proletár internacionalizmus, no meg a legvidámabb barakk jegyében megalkotott tapas-tállal készülnek. Ha már elígérkeztetek a május elsejei felvonulásra, sebaj, gyertek álnéven. Addig mi is átírjuk a Ferenc téri utcatáblát Május 1. térre…

#MÁJUSI #TAPASTALATOK

  1. Sós perec
  2. Burgonyás-, tormás- virslisaláta
  3. Vastagkolbász borjúból, édes mustárral
  4. Almakompót
  5. Lassan sült, vastag borjúsonka
  6. Alpenziller sajt
  7. Házi, “kötött” zsíros kenyér
  8. Mini-fasírozott

 

Ott találkozunk

2022.
május 4.
19:00
Dsc 0005
Fill The Winebox
borbár
1094 Budapest, Ferenc tér 1.
JEGYET VÁSÁROLOK
19800 ft
Jegyvásárlás
Klubtagoknak kedvezménnyel!

Korábbi események

Bubbly Edition

Instant Nights
- Millennium
kávéház és étterem

Borkabaré

Instant Nights
- Fill The Winebox
borbár

Népek tavasza. Borkóstoló Katona Csabával

Instant Nights
- Fill The Winebox
borbár

Portugál borkóstoló Katona Csabával

Instant Nights
- Fill The Winebox
borbár

Haraszthy borkaland & vacsoraest

Instant Nights
- Book Kitchen
Budapest

Ohne sangría spanyol vacsoraest

Instant Nights
- Boook Kitchen
Budapest